Biurowiec Eqlibrium w Warszawie

Dla firmy Budimex, przy budowie budynku Eqlibrium w Warszawie, wykonaliśmy dwa rodzaje prac:

  • dostawę mat wibroizolacyjnych firmy Getzner
  • wykonanie natrysku tynku akustycznego Sonaspray na stropie.

Wszystko to odbywało się na zakresie przestrzeni fitness na parterze i miało na zadanie zmniejszenie negatywnego wpływu uderzeń/drgań na kondygnacje wyższe oraz zmniejszenie czasu pogłosu we wnętrzu. Zgodnie z doborem, Zamawiający na budowie pociął maty wibroizolacyjne na pasy o odpowiedniej szerokości. Rozłożone na posadzce i uzupełnione wełną mineralną stanowią skuteczne rozwiązanie przeciwdziałające przenoszeniu drgań z użytkowanej posadzki na konstrukcję budynku. Należy w takich sytuacjach nie zapominać o izolacji pionowej wokół posadzki, aby uniknąć wszelkiego rodzaju mostków drgań.

Tynk akustyczny w omawianej przestrzeni fitness zmniejsza czas pogłosu towarzyszący pracom i ćwiczeniom, dzięki czemu pomieszczenie zyskuje na zrozumiałości mowy i zmniejszeniu ogólnego wrażenia hałasu pogłosowego.

Tynk akustyczny w biurze Uber

W roku 2016 wykonaliśmy natrysk tynku akustycznego Sonaspray K-13 w nowym biurze firmy UBER. Kolor szary, natrysk pod instalacjami. Prace trwały dzień roboczy.

Hala sportowa w Morawicy

Pod koniec roku 2016 wykonaliśmy natrysk tynku Sonaspray na stropie hali sportowej w Morawic. Cel jasny – zmniejszyć pogłos w sali. Przestrzeń, oprócz funkcji czysto sportowej, była przeznaczona również do realizacji imprez muzycznych, wystąpień i apeli.

Szpital przy ul. Madalińskiego

Tynk akustyczny Sonaspray K-13 w budynku Szpitala Specjalistycznego im. Świętej Rodziny został użyty w celu zmniejszenia czasu pogłosu na patio szpitala. Pojawiły się problemy związane z nieszczelnością ścian, przez co wymiana powietrza występującymi szczelinami powodowała osiadanie kurzu i pyłu na tynku akustycznym w miejscach łączeń płyt styropianowych. Rozwiązaniem było prawidłowe uszczelnienie płyt i zwiększenie natrysku na krawędziach.

Galeria Słoneczna

Galeria Słoneczna w Radomiu była jedną z największych inwestycji pod kątem wykonania natrysku tynku akustycznego Sonaspray. Ogromna powierzchnia ok 30 000 m2 wymagała od pracowników systematycznej pracy i kontroli jakości na bieżąco. Miejscem natrysku była powierzchnia stropów na całej powierzchni garażów podziemnych, a celem ograniczenie hałasu pogłosowego występującego w wyniku głównie przejazdu samochodów i pracy urządzeń klimatyzacyjno-wentylacyjnych. Oprócz tego zadania zakres prac dodatkowo objął jeszcze wykonanie elewacji galerii.

Hala sportowa Strzegowo

Hala sportowa w Strzegowie wymagała zmniejszenia pogłosu. Jest to typowy problem w większości dużych przestrzeni typu hale sportowe, basenowe czy przemysłowe. Tynk akustyczny Sonaspray na stropie zmniejsza znacznie pogłos i zwieksza zrozumiałość mowy. W tym wypadku był on instalowany na blachę trapezową. Taka sytuacja zmusza do odpowiedniego przeliczenia potrzebnego materiału pod kątem powierzchni „rozwiniętej” blachy. Jest ona większa od powierzchni rzutu hali odpowiednio w zależności od rodzaju blachy.

Hala sportowa NOSiR

Pogłos jest jednym z najczęstszych problemów hal sportowych, przemysłowych, basenowych. Powoduje pogorszenie zrozumiałości mowy, klarowności muzyki i wpływa źle na użytkowanie tych powierzchni. W celu zmniejszenia hałasu pogłosowego zastosowaliśmy, na hali sportowej budynku Nowodworskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, tynk akustyczny Sonaspray K-13 na stropie. Jest to inwestycja podobna do hali sportowej w Strzegowie – strop tworzą legary wraz blachą trapezową. Tynk akustyczny na blasze trapezowej, w związku z jej połamaną powierzchnią, działa jeszcze lepiej niż na powierzchni gładkiej. Inwestor był bardzo zadowolony z efektu akustycznego.

Warszawskie Towarzystwo Wioślarskie

Hala basenowa Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego. Budynek mieści sie nad brzegiem Wisły. Aktualnie większość prac budowlanych została już wykonana i pozostają tylko prace wykończeniowe. Inwestor, chcąc uniknąć niedogodności związanych z wykonywaniem natrysku w późniejszych etapach, zdecydował o wykonaniu go jeszcze przed wylewaniem betonowego basenu. Wiąże się to ze specyficznym kształtem niecki basenowej, która po środku posiada część, w której będą siedzieć wioślarze, a która to część nie pozwala na wprowadzenie rusztowania czy podnośnika. Widać to dobrze na zdjęciach końcowych

Tynk został wykonany w ciągu jednego dnia. Kolor szary, dostosowany do kolorystyki koncepcji architektonicznej.